Merhaba bilişim meraklısı okuyucum.. :)


Çok öncelerden sistem üzerine kısmen bir bilgim olmasına rağmen sizler için bir ön araştırma yaptım. :) Araştırma ile beraber sistemin o günden bu zamana baya geliştiğini fark ettim. Bu farkındalığımı sizlerle paylaşmaya başlayayım.


Aşağıdaki resim üzerinden açıklamaya başlamak istiyorum. Böylece sistem ve çalışma mantığı akılda daha kalıcı hale gelir.


Herkesin evinde bilgisayar olmasa da büyük kesimde mevcut. Hatta bazı evlerde 2 ya da 3 bilgisayar ve ekstradan televizyonlar, akıllı telefonlar ve tabletlerde mevcut.Bütün bunların üzerinde barındırdığı dosyalar farklı cihazlarda ve ulaşılması için birbirine bağlantı yapılması gerekiyor. Elbette ki bunu bilgisayarların ağ protokolleri üzerinden yada farklı yollarla yapabilirsiniz. Fakat bu işler için geliştirilmiş olan Nas sistemleri evinizde yada ofisinizde bulunan bütün cihazların dosyalarını tek çatı altında toplamaya yarıyor. Peki bunu nasıl yapıyor ve çalışma sistemi nasıl işliyor?







Nas sistemleri gördüğünüz gibi birden fazla Hdd nin çalışması için tasarlanmış cihazlar ve bu cihazlar sayesinde dosyalarınız tek bir sunucuda toplanıyor. Bu cihazı normal bir bilgisayar gibi düşünebilirsiniz. Her bilgisayar gibi bir işletim sistemi mevcut içinde. En çok tercih edileni Linux fakat en ünlüsü FreeNas tır. İşletim sisteminin tek görevi işlemci ve Ram ile haberleşerek dosyaların senkronizasyonunu sağlamaktır.


Bu cihazlar sadece ağ üzerinden haberleşir ve dosya sistemi türünün bir önemi yoktur. çünkü kendi dosya sistemlerini oluşturma yetenekleri vardır. Bu cihazlar sayesinde diskleri alanlara bölebilirsiniz.


Küçük bir örnek vererek konuyu sona taşıyalım. :) Dört adet 1 er Tb boyutunda diskimiz olsun. Her dört diski dilerseniz tek başına dilersiniz bölme yöntemi ile de kullanabilirsiniz. İki diski muhasebe diğer iki diski isterseniz ofis çalışanları için ayrı ayır yapılandırıp yönlendirme yapabilirsiniz.

0 yorum :

Yorum Gönder

 
2013 - 2014. Yazıların Tüm Hakları Saklıdır. Düzenleyen : Anıl ALTUN