Teknoloji dünyasını her yeni ürününde sarsmayı başaran Apple bu sefer daha farklı bir olay ile piyasaya girdi. İphone 5S modeline parmak izi okuyucusunu takarak telefonlara yeni bir soluk aldırdı. Parmak izi okuyucusu parmağınızın derinlerine nüfuz ederek izinizi kaydediyor ve her telefonu açmak istediğinizde parmağınızı dokundurmanız yetiyor. 

Aslında bu yazıyı yazmamdaki sebep Apple'ın bu yeni teknik özelliğini incelemek felan değil. İncelemeler zaten birçok teknoloji blogunda yapıldı ve hala yapılıyor. Burada önemli olan parmak izi teknolojisinin hayata geçirilmesi sonucunda oluşacak olan durumlar. Yüzeysel düşünüldüğünde iyi ve kötü taraflarının olduğu düşünülebilir.


İyi taraflarını ele aldığımızda daha sistemli ve güvenli bir şifreleme yöntemi bizleri bekliyor. Parmak izi olmadan telefonun açılması mümkün görünmüyor. Burada asıl önemli olan eskiden de var olan bu sistemin telefonlara entegre olmaya başlamış olması.

Kötü taraflarında ise çok farklı nedenler yatıyor. Parmak izleri telefonda olan bir veritabanında kaydedilmeli ki telefona sürekli giriş yapabilesiniz. Android ve İos tabanlı uygulamalar ve işletim sistemleri ise bilindiği gibi her ne kadar firmalar yalanlasa da saldırılar fazlasıyla açık platformlar. Bu işletim sistemlerinin bu durumu parmak izi verilerinin başkalarının eline geçmeyeceğine dair beni şüpheye düşürüyor. Kaldı ki 3. şahısların yanı sıra firmalarında bu verileri yedekleyeceği kesin. Böyle bir durumda hükümetlerin dahi bu verileri isteyeceği aşikar. Böyle bir durumda bu özelliğe sahip telefonları almak ve kullanmak ne kadar akıllıca bilinmez.


Son olarak şöyle bir yorum yapabilirim. Akıllı telefonların hayatımıza girişinden bu yana hiç bir bilgimizin ve özelimizin bize ait olarak kalmadığını biliyoruz. Böyle bir durumda parmak izi teknolojisinin ne kadar kendine has ve gizli kalacağı tartışılır ki benim böyle bir durumun yaratılacağına pek güvenim yok.

1 yorum :

  1. Parmak İzi Teknolojisi Nedir? Avantajları Nelerdir?
    Son yıllarda kullanılan ve en gelişmiş biyometrik tanıma sistemlerinden birisi parmak izi teknolojisidir. Algoritmasında bulunan değiştirilemez özelliği sayesinde, sadece kişiye özel şekilde kullanılır. Parmak izi sensörü, o parmağın hangi kişiye ait olduğunu sistemden onaylar ve bu işlem sadece saniyeler sürer. Bu da insanların hayatlarını kolaylaştırmış ve kullanım günden güne artmıştır.
    https://www.teknodirek.com/parmak-i%CC%87zi-teknolojisi-nedir-avantajlari-nelerdir/

    YanıtlaSil

 
2013 - 2014. Yazıların Tüm Hakları Saklıdır. Düzenleyen : Anıl ALTUN