Apple öyle büyük bir maddi değere ulaştı ki herkesin gözleri onlara çevrildi. Herkes bunlar neler yapıyor da bu kadar değerli bir hal aldılar diye sormaya başladı. Hatta başlamıştı. Sağolsun Steve Apple markasını yani kendi markasını çok ilginç bir şekilde dünya markası haline getirdi.

Şimdi ne oldu? Yani Steve'den sonra. Apple gerçekten eski gücündemi. Bunları sayısal verilerle açıklamayacağım. İnternet dediğimiz ortamda o kadar çok veri var ki. Aslında çoğu aynı şeyi söylüyor. Bir de işin kullanıcı boyutu var dimi. :) Onlar aslında en önemli olan kesim. Dikkate alınması gereken en önemli grup.


Ama gelin görün ki artık Apple o en önemli kesimi umursamıyor sanki. Sebep mi istiyorsunuz? Sebep çok dostlar. Yeni üretimler, İos 7 zımbırtısı, App Store ve daha neler neler. Peki bunlarda neden kötülük olsun? Sonuçta yeni bir ürün, yeni bir heyecan, yeni meraklar var hepsinde. Ama Apple galiba biraz teknolojiyi abarttı. Abartmasa da ayak uyduramadı. Uydursa da beceremedi.


Yeni çıkardığı işletim sisteminde ki biyolojik hastalıklara neden olan sorunlar, kullanıcıların beğenmemesi, beğenmemelerine rağmen eski işletim sistemine geri dönememeleri, İphone 5S ile ortaya çıkan kamera sorunları, plastik kasaya sahip İphone 5C'nin ellerinde patlaması.. Daha öyle çok neden var ki. Bunlara sadece yüzeysel olarak bakmanızı istiyorum.


Yeni ürünler hazırlama ve onları doğru pazarlama aşamaları bence birbirinden tamamen farklı. Pazarlama ya da tanıtımını yapma olayı ortaya çıkacak ürünün mükemmeliyeti ile alakalıdır. Evet birbirinden farklıdır ama birbirini her zaman etkiler. Apple bu zamana kadar çıkardığı kusursuz ürünlerle pazarlama stratejisini konuşturarak bu kulvarda liderliğe oturdu. Sonradan sonraya farklılaşmalar meydana geldi. Artık hayalcilik değil tek bir hedefe odaklanıldı. En farklı olanı değil en iyi olan yapılmaya çalışıldı.

Ama burada hata şu ki "Bir şey farklı olduğu takdirde en iyi olabilir." Saçma gelebilir ama insanın doğasında vardır bu. Farklı şeyler görmek isteriz ya da farklı deneyimler yaşamak isteriz her zaman. Bu farklılaşma devam edecek mi bilinmez. :)

Artık gelelim özete. :) Sonunda kullanıcılar Apple'a dava açmaya başladı. Sebebi İos 7'ye mecbur edilmeleri. Apple' bilin bakalım kim savunacak? Tabi kide Apple CEO'su Tim Cook. :) Bakalım işler nasıl bir hal alacak.

0 yorum :

Yorum Gönder

 
2013 - 2014. Yazıların Tüm Hakları Saklıdır. Düzenleyen : Anıl ALTUN