macintosh

Belki de Macintosh'u isim olarak duymuşuzdur ama tam olarak ne olduğunu bilmiyoruzdur. Bu doğal. Aslında birazda o nedenle bu yazıyı yazıyorum çünkü Mac'in teknolojide yeri bambaşka. Belki de bilgisayarlarda ki simgesel döneme ve grafiksel devrime geçişte bir ilk. Apple kurulduğu zamandan bu yana çok farklı ürünler ile bizleri daha farklı teknolojik çağlarla buluşturdu. Apple 1 den bu yana piyasaya çıkan çok farklı ürünler oldu. Ama bunlardan biri var ki 1984 yılının teknolojik devrimi niteliğindeydi. O dönemin kişisel bilgisayar devi IBM sadece izledi Apple'ın bu hareketini. İşte onun adı "Macintosh" 'tu.

Macintosh şu an hepimizin başında oturduğu ev bilgisayarların başlangıcı, atası sayılıyor. Sebebi çok basit. Birincisi Steve Jobs'un başlattığı akım bir diğer ise grafiksel döneme geçiş ve buna bağlı olarak Apple'ın fare dediğimiz Mouse'u hayatımıza sokması. Şu anda Mouse olmayan bir bilgisayar düşünülemiyor. Ekranlarımız dokunmatik olsa bile Mouse'un eksikliği hissediliyor. Bunu ben dahi yaşıyorum.

Bir elma türü olarak bilinen Macintosh, bilgisayar olarak ABD halkına ilk defa 22 Ocak 1984'de efsanevi "1984" reklamıyla duyuruldu. Tarihteki en yaratıcı ve etkileyici 50 reklamdan biri olarak gösterilen 1984 Reklamı, George Orwell'ın kaleme aldığı eserlerden biri olan 1984'den ilham alındı. Apple'ın 24 Ocak'taki Macintosh tanıtımını müjdeleyen reklama damgasını ise "Macintosh ile 1984'ün "1984"'e benzemeyecek" cümlesi damgasını vurmuştu. Gönderme ve mesaj büyüktü: teknoloji dünyasının büyük isimlerinden IBM, George Orwell'in 1984'deki gizemli diktatörü Büyük Birader'i (Big Brother) ve Apple ise insanları onun egemenliğinden kurtarmak için Macintosh'u çıkarıyordu.

İşte böyle tarihsel öneme sahip bir bilgisayar 30 yaşına bastı. Buna özel Apple şirketinin hazırladığı video ile sizleri baş başa bırakıyorum :) Teşekkürler Steve..

0 yorum :

Yorum Gönder

 
2013 - 2014. Yazıların Tüm Hakları Saklıdır. Düzenleyen : Anıl ALTUN