İlk duyumlarını aldığımız zamanlarda çok heyecanlanmıştık. Aslında güzel şeyler olacak gibiydi. Akıllı sınıflar, tabletler, yüksek teknolojili sınıflar, modern okul ve sınıflar.. Derken yöneticilerinde heyecanı bu projeyi de hüsrana uğrattı. Açalım biraz konuyu en iyisi. Hatta baştan başlayalım.

En başta anlattığım gibi. Bir şeyler yapma çabası. Eğitimde modernleşme hareketi. Peki neden? Çünkü bir ülkenin gelişmesi için eğitim tek etkendir. Bazılarınız abartıyorsun diyebilir. Ama biraz düşünün. Yeni bir icat için gerekli olan tek şey beyin ve düşünme gücüdür. O beyinde de olması gereken tek şey bilgidir ve emin olun bilginin biriktiği en önemli unsur okuldur. Hayatında etkisi vardır ama bu ikisi beraber olmadan asla eğitim ve öğretim meydana gelmez.





Bizim yöneticilerimizi bir heyecan sarmış. Tablet dağıtacaklar. Hatta akıllı sınıflar meydana getirecekler. Peki ya harcanacak olan para? İlk zamanlar gerçekten kimsenin umurunda değildi. Çünkü eğitime harcanıyordu. Ve haklılardı. Ama bir hata her şeyi mahvetti. Ön hazırlık yoktu. Her şeyden önce gerçekten bunu yapabilecek kapasitemiz varmıydı onu sorgulamak gerekiyordu. Basit bir örnek verelim. Doğu illerinde sınıflar kaç kişilik? Kimse kendini kandırmasın çünkü abartısız 60 kişiden fazla. Bunu söyleyen doğuda görev yapan İngilizce öğretmenlerinden bir tanıdığım. :) Şimdi soruyorum. Böyle bir sınıf da akıllı sınıf ne kadar etkili olur? Ya da 5 öğretmen olması gereken bir okulda 1 öğretmenin olması ve bu 1 öğretmenin hem öğretmen hem okul müdürü hem müdür muavini görevini üstlenmesi ne kadar kabul edilebilir.


Şimdi varsayalım ki maliyet anlamında sıkıntı olsun ve atamaların o yüzden yapılmadığını düşünelim. Burada da bir sorun ortaya çıkıyor peki neden üniversitelere alım bu kadar fazla?

Lafı fazla uzatmayalım demek isterdim ama bu sorun öyle çok nedene dayanıyor ki. Fatih projesi başarısız oldu çünkü sebepleri şunlar;

- Bakanlığa bağlı Hukuk Müşavirliği’nde 21 avukat varken, 2013 yılının ilk 6 ayında FATİH Projesi kapsamında kurum dışından tutulan 4 avukata 955 bin TL ödendi.

- 2013 yılının ilk altı ayında FATİH Projesi’nin tanıtımı için 33.5 milyon TL harcama yapıldı.

- Genel Müdürlük binası, FATİH Projesi kapsamında, akıllı binaya çevrildi, çatısı uzay çatı şekline dönüştürüldü.

- 13.02.2013 tarihinde 142 öğretmenin Genel Müdürlükteki görevlerine son verildi. Gönderilen 142 öğretmenin yerine TÜRKSAT’tan 36, TÜBİTAK’tan 20 personel görevlendirildi. Kurum dışı görevlendirilen personellere 4000-6000 lira maaş ödendi.

- Genel Müdürlükte 2 milyon TL’ye 4 toplantı odası yapıldı

- Genel Müdürlük bünyesinde stüdyolara küçük birkaç değişiklik yapılarak yeniymiş gibi lanse edildi. Stüdyolar atıl vaziyette.


FATİH Projesi’nde hedeflerin 5’te 1’i tutturulabildi. Buna göre 21.689 okulun internet altyapısının yenilenmesi hedeflenmişken, sadece 154 okulun internet alt yapısı yenilenebildi. 21.689 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilmesi hedeflenmişken 3.657 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilebildi. 21.689 okulda sunucu ve bilgisayar yenilenmesi hedeflenmişken, 216 okulda yenileme çalışması yapılabildi. 295 bin akıllı sınıf oluşturulması hedeflenmişken, sadece 84.921 akıllı sınıf oluşturulabildi. Ulaşılan tek hedef 110 uzaktan eğitim merkezi.

Durum bu arkadaşlar. Böyle bir durumda Fatih Projesinin gerçeklemiş olduğunu söylemek sadece kendini kandırmaktır ki yeni MEB bakanımız kendini kandırmamış ve bu olay hakkında soruşturma başlatılmasını istemiş.

Başarısızlığın asıl sebebi ön hazırlık ve alt yapının kurulmamış olması. Tabletlerin ihalelerinde neler döndüğünü ise kimse bilemez. Böyle bir durumda Microsoft ve Google firmalarının bile ihaleler için Türkiye ye görüşmeye geldiklerini biliniyor. Çünkü böyle bir durum onlar için çok karlı.

Böyle bir durumda yapılması gereken nedir? Asıl önemli olan o. Yorumları ve önerilerinizi alalım. :)


Kaynak : http://www.haber3.com/fatih-projesinde-buyuk-hayal-kirikligi-haberi-2151269h.htm#ixzz2d0QlCw5D

Facebook Sayfası = https://www.facebook.com/pages/An%C4%B1l%C4%B1n-Kaleminden/

2 yorum :

  1. Fatih projesinin bşarısızlığı,
    1 şartnameyi ihaleyi hazırlayanlar
    2 İhaleyi alan firmanın altyapısızlığı
    3 Bir takım insanların bu projeyi istememesi vs nedenlere bağlıdır.

    Bu proje doğru dürüst projelendirilseydi.
    Herşeye rağmen bu bir basamak. Ve ülkemize pahalıya maal olacak.

    YanıtlaSil
  2. O kadar çok sorun oluştu ki bu proje başlarken kimse ipin ucunu tutamadı ya da tutmak istemedi. Gittikçe alt üst olan eğitim sistemine böylesi büyük bir projeyi de ne yazık ki çöp olarak ekledik.

    YanıtlaSil

 
2013 - 2014. Yazıların Tüm Hakları Saklıdır. Düzenleyen : Anıl ALTUN